RECEPTES

RECEPTA 2: Els gestors de referències bibliogràfiques

A mesura que avancem la nostra investigació, anirem recopilant referències bibliogràfiques que farem servir a la nostra investigació. És important tenir aquesta informació guardada i sistematitzada, ja que serà clau tant per la nostra recerca actual com futura.

Abans de la popularització dels gestors bibliogràfics, els investigadors/es buscàvem les nostres recerques en els catàlegs, les escrivíem en un document, els més organitzats ho feien en una base de dades creada dissenyada utilitzant programes com Access, Excel, Filemaker,… i anàvem incloent aquestes referències al document fixant-nos que complissin els criteris de citació APA, Chicago, Vancouver,… Avui, tota aquesta feina pot ser realitzada integrament per un gestor bibliogràfic.

Els gestors bibliogràfics són eines que ens permeten recopilar les referències bibliogràfiques que cerquem, introduir les referències bibliogràfiques directament d’una base de dades, guardar-les tant al nostre ordinador com al núvol, és a dir emmagatzemades virtualment a Internet; accedir a elles des del nostre telèfon mòbil, tablet o qualsevol altre dispositiu; recuperar-les per introduir-les als nostres documents i demanar que ens construeixi automàticament la nostra bibliografia indicant-li en quin estil de citació la volem. D’aquesta manera, l’ús dels gestors bibliogràfics permet automatitzar i facilitar bona part de la nostra feina. El temps que ara invertiu en conèixer com funciona un gestor bibliogràfic, us permetrà estalviar temps i maldecaps posteriors. En aquesta recepta, veurem quins són els principals gestors bibliogràfics, tant comercials com lliure, a fi que podeu escollir quin és aquell que millor s’adequa a les vostres necessitats.

Gestors bibliogràfics comercials

Possiblement, el gestor bibliogràfic més emprat pels investigadors/es sigui l’Endnote  http://www.endnote.com. Es tracta d’un gestor molt complet que ens permet buscar directament a les bases de dades i als catàlegs, pot utilitzar-se en processadors de textos com Word a través de la instal·lació de Cite While Your Write, de manera que quan introduïm una referència en el text aquesta s’incorpora directament en la bibliografia i permet emmagatzemar les dades al núvol. El principal handicap de l’Endonote és el seu preu (al voltant de 200 €, si bé existeixen descomptes per estudiants).

En el cas que sigueu usuaris de Mac, una excel·lent alternativa a l’Endnote és Papers https://www.readcube.com/papers/ que a més de ser un excel·lent gestor bibliogràfic, és també un gestor documental (us permet organitzar els documents de la vostra recerca). El preu de papers és de 34€ si sou estudiants i 59€ pel públic general (preus de 2018).

A més d’aquests gestors de pagament, si sou estudiants o personal universitari és molt possible que la vostra biblioteca us permeti accedir Refworks i/o Mendeley. Es tracta d’alternatives comercials, operades per grans empreses que gestionen algunes de les bases de dades acadèmiques més importants. [Refworks ha estat elaborat per Proquest i Mendeley per Elsevier], però a les quals teniu accés gratuït en tant que alumnes de la UdG  Ambdós, són potents gestors bibliogràfics que us permeten guardar les referències al núvol, ordenar-les i extreure les referències seguint els diferents estils de citació. Podeu escollir qualsevol de les dues, si bé són cada vegada més els estudiants universitaris que prefereixen Mendeley.

Les biblioteques universitàries acostumen a organitzar cursos i disposen de guies d’aprenentatge on podeu aprendre com funcionen aquests gestors.

Si sou alumnes de la UdG podeu consultar els següents enllaços per accedir a Refworks i Mendeley (si pertanyeu a una altra universitat, haureu d’adreçar-vos a la vostra biblioteca):

Guia de l’úsuari de Refworks 

Mendeley

 

El problema amb aquests gestors és que el seu accés està condicionat a la vostra vinculació amb la universitat en tant que estudiant o personal investigador. En aquest sentit, val la pena conèixer i utilitzar alternatives lliures com EasyBib, JafRef o Zotero que en els darrers anys s’ha imposat com l’alternativa lliure as gestors bibliogràfics comercials. http://www.zotero.org Al meu parer, Zotero és ara mateix la millor alternativa, i més aconsellable, davant dels sistemes de pagament.

Què és Zotero?

Zotero és un gestor de referències bibliogràfiques de caràcter gratuït que et permetrà gestionar i organitzar les teves referències bibliogràfiques, compartir-les i integrar-les.

Per instal·lar Zotero, primer és aconsellable que et registris al següent enllaç https://www.zotero.org/user/register

Estar registrat a Zotero et permetrà utilitzar l’emmagatzematge de referències online, de manera que podràs accedir a les teves referències des de qualsevol loc.

Posteriorment, t’hauries de descarregar Zotero des del següent enllaç https://www.zotero.org/download/

Allà teniu dos opcions, instal·lar el vostre client de Zotero al vostre ordinador, i el plugin (connector) que us permetrà treballar des del vostre navegador, recuperant les referències que trobeu a la web en les vostres cerques en catàlegs, bases de dades o fins i tot Amazon. Hi ha estudiants que prefereixen treballar només amb el Chrome (o amb el mozilla firefox), mentre altres preferim utilitzar tant el client local com el navegador

Finalment, si voleu tenir connectat el Zotero al vostre processador de textos (ja sigui Word o Libre Office), podeu descarregar-vos el plugin (connector) que us permetrà construir el vostre llistat de referències, de manera similar al Cite while you Write d’Endnote

https://www.zotero.org/support/word_processor_plugin_installation

Existeixen a Internet un gran nombre de tutorials, videos i guies per aprendre a funcionar Zotero. Aquí us deixo unes quantes per què les consulteu:

Documentació de Zotero (en castellà)

Guía rápida de inicio

Guía de Zotero (elaborada per la Universidad de las Palmas de Gran Canaria):

Guía bàsica de Zotero

Gestor de Referencias Zotero

¿Com consultar les nostres referències bibliogràfiques a través del mòbil?

Mendeley disposa d’una aplicació nativa per Android que ens permet accedir a les nostres referències bibliogràfiques. Pel que fa a Zotero, disposeu de diferents aplicacions per consultar-la com: ZotEZ – Zotero Reader Everywhere, Zed Lite, Zojo, Zandy (de pagament) i ZotDroid (de pagament).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.